Megtalálták a Kossuth szoborcsoporthoz tartozó eredeti kőtáblát

Megtalálták a Kossuth-szoborcsoporthoz tartozó eredeti kőtáblát Zalaegerszegen


Zalaegerszeg, 2017. június 29., csütörtök (MTI) - A zalaegerszegi felszabadulási emlékmű elbontásakor megtalálták a budapesti Kossuth-szoborcsoporthoz tartozó eredeti kőtáblát - jelentették be pénteken Zalaegerszegen, a Reneszánsz Kőfaragó műhelyben tartott sajtótájékoztatón.

A dombormű hátoldalán jól olvashatók Petőfi Sándor Élet vagy halál! című versének kezdősorai: "A Kárpátoktul le az Al-Dunáig / Egy bősz üvöltés, egy vad zivatar! / Szétszórt hajával, véres homlokával / Áll a viharban maga a magyar."
Káli Csaba, a megyei levéltár igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta: a szövegtagolás, a betűméret, az arányosság alapján bizonyossá vált, hogy a kőtábla a Horvay János által alkotott Kossuth-szoborcsoport része. A kétszeres ember nagyságú alkotás középpontjában Kossuth Lajos áll, két oldalán az első felelős magyar kormány nyolc tagja látható. A szobrok hátteréül szolgáló magas kőfal másik oldalán sokalakos ábrázolás egy családjától búcsúzó katonát, egy dobos fiút, egy zászlót hordozó öregembert és felnőtt fiát, valamint egy harcra kész és egy sebesült katonát jelenít meg, a kompozíció alatt pedig Petőfi Sándor idézett verssorai olvashatók.
A szoborcsoportot 1927. november 6-án avatták fel Budapesten, a Kossuth téren. A műalkotás a Rákosi-korszakban "szalonképtelenné vált", melankolikusnak találták, ezért 1951-ben elbontották, dróttal több részre darabolták. A szobrokat egy ideig a Kerepesi temetőben őrizték, majd 1959-ben Dombóvárra vitték - idézte fel a főlevéltáros.
Hozzátette: az ötvenes években gyakori volt, hogy a régi emlékművek szétbontásából származó, jól megmunkált anyagot újra felhasználták. Horvay János alkotásának eredeti kőtáblája valószínűleg így kerülhetett Zalaegerszegre. Mikus Sándor domborművét a jó minőségű - több mint három méter magas, másfél méter széles - mészkőre applikálták. Petőfi rávésett verssorai az emlékmű belsejében így több mint egy félévszázadon át rejtve maradtak, és csak szétbontásakor váltak láthatóvá.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere felidézte, hogy a vasútállomással szemben, a Bajcsy-Zsilinszky téren 1955-ben felállított zalaegerszegi emlékművet az 1956-os a forradalom napjaiban ledöntötték, majd egy esztendő múlva visszaállították. Az emlékművet életveszélyes állapota és a műszaki szakvélemény alapján az önkormányzat idén lebontatta. Helyére egy kisebb emlékművet állítanak, amelynek főoldalára a magyar szabadságért folytatott küzdelem évszámait vésik, mellette a korra jellemző címert helyezik el - mondta el Zalaegerszeg polgármestere.
Hozzáfűzte: Mikus Sándor domborművét és a Petőfi verssorait megörökítő kőtáblát a 20. századra jellemző, rendkívül érdekes története bemutatásával a Modern Városok Program keretében 2018-ban megújuló Göcseji Múzeum új várostörténeti kiállításában, vagy a leendő Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont kommunista diktatúrát bemutató kiállításában helyezik el.
Horvay János Kossuth Lajos-emlékművének másolatát Petőfi Sándor verssoraival 2015 márciusában avatták újra Budapesten, a Kossuth téren.

Forrás: MTI